T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Mimar Sinan Ortaokulu

Tarihçe

OKULUMUZ

1970 yılında Esentepe Orta Okulu olarak kurulmuş olup, Milli Eğitim Müdürlüğü´nün 28.01.1983 tarih ve 310/3322 sayılı yasaları gereği komşu okul olan Alparslan İlkokulu ile birleşerek 1983-1984 öğretim yılında Esentepe İlköğretim Okulu olarak eğitim-öğretime geçmiştir.

                Birleştirilen iki okul arasındaki mesafenin fazla olması nedeni ile 1984-1985 öğretim yılında Alparslan İlkokulu ayrılarak müstakil ilkokul, okulumuz ise Mimar Sinan İlköğretim Okulu olarak eğitim faaliyetlerine devam etmiştir.

                2012-2013 öğretim yılında 4+4+4 sistemi ile zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması sebebiyle okulumuzun ilkokul kısmı Alparslan İlkokuluna gitmiştir. Okulumuz Mimar Sinan Ortaokulu olarak eğitim vermeye devam etmektedir.

Ulaşım

Esentepe Mahallesi´ne şehir merkezinden mavi ve siyah 8 numaralı ve 51 numaralı otobüsler ile Sakarya taksi dolmuşlarıyla gelinebilmektedir.

Telefon: 0222 322 20 14             Faks: 0222 321 25 53              http://eskmimarsinanortaokulu.meb.k12.tr

Mimar Sinan Ortaokulu´nun Ekonomik ve Sosyal Yapısı

       Halkın çoğunluğu çevre köylerden gelenler oluşturmaktadır. Aileler ortalama olarak 4 kişi dolaylarındadır.

       Yakın köylerden gelenler tarımla uğraşmalarına karşın bu bölgeye yerleşmelerinden dolayı sanayi toplumuna geçiş yapmış ve çoğunlukla fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başlamışlardır. Buna karşın az sayıda da olsa şehir yakın bazı meralarda tarlalarda çalışan aileler de vardır. Okulumuza öğrencisi olan esnaf ve memur aileler de vardır. Mimar Sinan Ortaokulu, Esentepe Mahallesi Yeşilmeydan Caddesi'nde 1970 yılında kurulmuştur.

      Esentepe Mahallesinin doğusunda Vali Hanefi Demirkol Spor Tesisleri , İtfaiye ve Beyaz Altın (lületaşı) Sanayi Okulu batısında Sakarya Caddesi; kuzeyinde Türkiye Uçak Sanayi Anonim Şirketi (TUSAŞ), Sivil Havacılık Okulu ve pisti; ve güneyinde çevre yolu bulunmaktadır.

Esentepe Mahallesi´nin Kuruluşu

      Esentepe Mahallesi´nin kuruluşu 1943 yıllarına kadar uzanmaktadır. Kurulduğu yer M.Muttalip Köyü´nün güneyinde doğudan batıya gidildikçeaçılmakta ve tapu kayıtlarında Kümeslik (Kümes Yeri) olarak geçmektedir.

      Esentepe Mahallesinin ilk kurulduğu yer okulumuzun bulunduğu yerde başlamaktadır. Esentepe Mahallesinin kurulmuş olduğu bölge, verimsiz kumluk ve şehre yakın  olması nedeniyle arsa olarak parsellenerek yerleşime açılmıştır.

      Nüfusu yerleşime açılması ile şehre yakın olan çevre köylerden Muttalip, Kayı, Tekeciler, Sulukaraağaç, Atalan, Avlamış, Behçetiye, Karaçoban, Emirce, Alınca, Eğriöz, Hisarcık, Ortaca köylerinden daha sonra da çevre ilçelerden göç alarak, özellikle 1955 yılından sonra hızla kalabalıklaşmıştır.

      1965 yılına kadar Esentepe olarak anılan mahalle bu tarihten itibaren Esentepe, Sütlüce, Yeşiltepe olarak üç mahalleye ayrılmıştır

Eğitim

       Esentepe Mahallesi´nde bugün Mimar Sinan Ortaokulu, 100. Yıl İlköğretim Okulu, TEİ Alparslan İlkokulu olmak üzere üç okul bulunmaktadır

Sağlık

      Esentepe Aile Sağlığı Merkezi, İyiler Aile Sağlığı Merkezi,  Sütlüce Aile Sağlığı Merkezi olmak üzere 3 tane ASM bulunmaktadır. Bu Merkezler Esentepe, Sütlüce ve Yeşiltepe Mahallelerine hizmet vermektedir. ASM'inde günlük olarak 100-150 muayene ve tedavi görmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.01.2013 - Güncelleme: 05.10.2023 09:07 - Görüntülenme: 2232
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
Tarihçe,